Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027 w okresie od grudnia 2023 do października 2024

 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom regionu pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie: grudzień 2023 – październik 2024

 

Pomoc Żywnościowa jest przekazywana przez Kielecki Bank Żywności do Organizacji Lokalnych Partnerskich (OPL), które bezpośrednio dystrybuują produkty spożywcze do osób potrzebujących na terenie województwa świętokrzyskiego.

Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej:

Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.

Nowe kryteria stanowią 265% kryterium ustawowego uprawniającego do świadczeń w pomocy społecznej i wynoszą odpowiednio:

- dla osoby samotnie gospodarującej - 2 056,40 zł

- dla osoby w rodzinie - 1 590,00 zł

W przypadku osób już zakwalifikowanych do Podprogramu 2023 przed 12 lutego 2024 r., nie jest wymagane wydanie nowego skierowania.

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych (OPL).

  1. warsztaty kulinarne;
  2. warsztaty edukacji ekonomicznej;
  3. warsztaty dietetyczne;
  4. warsztaty niemarnowania żywności;
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

 

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg:

 

1)Artykuły warzywne i owocowe

– Groszek z marchewką 1,6 kg

– Koncentrat pomidorowy 0,96 kg

 - Dżem truskawkowy 1,2 kg

 

2) Artykuły skrobiowe

– Makaron jajeczny świderki 2,5 kg

– Mąka pszenna 4 kg

– Kasza jęczmienna 1,5 kg

– Płatki owsiane 1 kg

– Herbatniki maślane 0,6 kg

– Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,4 kg

 

3) Artykuły mleczne

–  mleko UHT 6 l

– Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,2 kg

 

4) Artykuły mięsne

– Szynka wieprzowa mielona 1,2 kg

– Szynka drobiowa 1,2 kg

– Pasztet wieprzowy 0,48 kg

– Szprot w oleju 0,68 kg

 

5) Cukier

– Cukier biały 4 kg

 

6) Tłuszcze

– Olej rzepakowy 4 l

 

7) Dania gotowe

– Fasolka po bretońsku 1,5 kg

 

Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:

  Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod adresem:      https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023

 

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com